" />


Tips oplevering | ZO.nl

Oplevering

Voor de juridische overdracht bij de notaris vindt er nog een inspectie plaats. Tijdens deze inspectie wordt de woning op diverse punten gecontroleerd. De woning moet er in principe hetzelfde uitzien (en werkend zijn) zoals tijdens de laatste bezichtiging ten tijde van het sluiten van de deal.

Tijdens de eindinspectie worden ook de meterstanden genoteerd.  


Hoe moet ik mijn huis opleveren? 
Het is voor verkopers niet altijd duidelijk hoe een woning moet worden opgeleverd en welke consequenties dit heeft voor de overdracht. Op deze pagina staat informatie over hoe je een woning netjes en conform afspraak op moet leveren. Lees deze pagina goed door voor meer informatie.  

Schoon en leeg opleveren
In de meeste gevallen wordt een woning schoon en leeg opgeleverd met uitzondering van de op de roerende zakenlijst vermelden zaken die staan onder achterblijven. Ook de spullen die door de kopers zijn overgenomen mogen achterblijven. Check ook alle kastjes of alles eruit is.

Doe als verkoper zelf even een soort eindronde door de woning zodat je niets bent vergeten! De woning moet schoon worden opgeleverd. Dus even de stofzuiger en dweil erdoor, ook de keukenapparatuur niet vergeten. Vooral de oven- of combimagnetron wordt nogal eens vergeten.

Het is voor kopers erg vervelend als de woning vuil wordt achtergelaten. Ook de schuur en garage moeten worden aangeveegd en netjes worden opgeleverd.  

Wat wordt nog wel eens vergeten?
De koelkast, vaatwasser en de combimagnetron of oven. Ook de apparatuur moet schoon worden achtergelaten. Als verkoper wil je dat natuurlijk ook maar het ontbreekt nogal eens aan de tijd. Ook investeer je als verkoper al snel meer tijd in de nieuwe woning en is de oude woning die laatste paar dagen een blok aan je been. Toch wil je ook als verkoper je woning netjes achterlaten.

Koelkast: Maak de koelkast leeg en schoon. Je kunt ervoor kiezen om de koelkast aan te laten staan maar je mag hem ook uitzetten. Laat dan wel de deur op een kier als je ervoor kiest de koelkast uit te zetten. Let op: De koelkast moet tijdens de eindinspectie op werking worden gecontroleerd dus haal de stekker er niet uit maar zet hem uit met de (draai)knop.

Vaatwasser: Dit is een ondergeschoven kindje en wordt vaak vergeten. Immers, de vaatwasser maakt zichzelf schoon. Toch ruik ik regelmatig vieze luchtjes tijdens de oplevering van een huis. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat er nog spullen in stonden. Check voor de overdracht de vaatwasser en maak het schoon. Een vaatwas-verfrisser doet wonderen.

Combimagnetron/oven: Deze is over het algemeen het meest smerig. Ook tijdens bezichtigingen wordt in dit apparaat gekeken en de mate van schoon laat nogal eens te wensen over. Zo ook met de oplevering. Maak dit schoon. Kruimels die tussen de randen liggen waar je lastig bij komt kun je ook met de stofzuiger weghalen. 
  
Betaling overgenomen spullen
Kopers nemen tijdens of na het sluiten van de deal wel eens spullen over van de verkoper.

Daarvoor kan een bedrag worden afgesproken. Zorg ervoor dat dit bedrag wordt betaal vóór of tijdens de eindinspectie. Het handigste is om dit geld rechtstreeks aan de verkoper over te maken. Zo ontstaat nooit geen discussie en is alles netjes van tevoren geregeld.  

Op tijd mee beginnen
Soms komt het voor dat verkopers nog aan het verhuizen zijn terwijl ik arriveer voor de eindinspectie. Begin op tijd met verhuizen en maak een planning zodat je de laatste dag(en) kunt gebruiken om de puntjes op de i te zetten.  

Wat is afgesproken
Controleer de roerende zakenlijst en hetgeen is afgesproken tussen verkoper en koper.

Daarmee voorkom je misverstanden tijdens de oplevering. Twijfel je over iets neem dan op tijd contact op om te overleggen.  

Extra spullen achter laten
Wil je extra spullen achterlaten? Overleg dat dan even met de koper. Verkopers laten wel eens uit goedheid spullen achter terwijl de koper daar niet op zit te wachten.

Dakpannen, extra laminaat, plinten en bijvoorbeeld een paar tegels van de badkamer kunnen gewoon achterblijven. Die horen bij de woning. Ook worden er vaak verfpotten of vloeistoffen voor het behandelen van een vloer achtergelaten.  

Garantiebewijzen, tekeningen en gebruiksaanwijzigingen
Verzamel garantiebewijzen, gebruiksaanwijzigingen en e.v.t. tekeningen en/of oude brochures van de woning en laat die achter. Garanties gaan vaak automatisch over van verkoper op koper.

Vergeet niet de grofvuil/gemeente pas achter te laten, die hoort bij het huis en kunnen de kopers dan direct gebruiken.

Laat elektriciteit, water en gas aangesloten / laat apparatuur zoals CV aan staan.

Tegenwoordig wordt energie en water niet meer afgesloten tenzij je gedwongen moest verkopen en de maatschappijen dit zelf doen.

Geef van tevoren de energieleveranciers even een bericht dat je gaat verhuizen. Tegenwoordig kan bijna alles online worden geregeld. Zorg ervoor dat je niet wordt afgesloten. Afsluiting betekent extra kosten die in de meeste gevallen voor de verkoper komen. Laat ook de apparatuur aan.

Tijdens de eindinspectie wordt alle apparatuur gecontroleerd, wanneer de CV-ketel moet worden opgestart kan dat vertragend werken. Meestal rekenen we een half uur voor de eindinspectie en vindt de eindinspectie 3 kwartier voor het afgesproken tijdstip bij de notaris plaats. Het risico is ook dat de CV-ketel niet opstart. Dat kun je voorkomen door de apparatuur aan te laten. Draai de gaskraan niet dicht en laat de stroom erop staan tenzij het om veiligheidsredenen is gewenst dit wel te doen. Indien dit van toepassing is zorg ervoor dat je tijdens de eindinspectie een half uur eerder bent om de apparatuur weer werkend te maken. De koper heeft het recht de apparatuur op werking te controleren.  

Controleer of de kranen vastzitten
Tijdens de eindinspectie worden ook de kranen gecontroleerd. Zorg ervoor dat ze vastzitten. Vooral een loszittende kraan in de keuken komt regelmatig voor. Voorkom discussie of ergernis en zet de kraan even vast. Het is vaak een kleine moeite die zorgt voor een groot plezier.  

Controleer kranen op lekken
Vooral de kraan in de toiletruimte wil nog wel eens lekken of erg vast zitten wanneer ze weinig zijn gebruikt. Controleer of de kranen lekken en herstel dat zodat er tijdens de eindinspectie geen discussie ontstaat.

Kraan van de wasmachine
Wanneer je de slang van de wasmachine ontkoppelt komt daar meestal water uit. Doordat de kraan zelf weinig is gebruikt en misschien al wel jaren los stond kan het voorkomen dat deze lekt. Hang er een emmertje onder zodat er tijdens de eindinspectie geen water op de vloer ligt.

Als er af en toe een druppeltje afvalt zal de koper in de meeste gevallen wel mee akkoord gaan omdat er weer een nieuwe wasmachine wordt aangesloten. De kraan een paar keer dicht en losdraaien wil ook nog wel eens helpen.

Opnemen meterstanden / doorgeven meterstanden
Tijdens de eindinspectie noteren we ook de meterstanden. De verkopend makelaar neemt een eindinspectieformulier mee en noteert de meterstanden. Koper en verkopers tekenen daarna voor akkoord. Tip: Maak een foto van het eindinspectieformulier. De meterstanden moeten over het algemeen binnen 5 (werk)dagen na oplevering aan de energieleveranciers worden doorgegeven. Vergeet dat niet. Ook is het slim om van tevoren alvast de energieleverancier op de hoogte te stellen van de verhuizing. In de meeste gevallen kan dat online.   

Gaten in de muren
Over het algemeen vindt de koper het prettig dat de gaten in de muren zijn dichtgemaakt. Regelmatig komen we tegen dat de gaten niet dicht zijn gemaakt. Vooral TV beugels en het gedeelte waar alle kabels doorliepen is vaak een ergernis bij de koper. Lever de woning netjes op! Probeer de pluggen eruit te halen en maak de gaatjes netjes dicht met vuller. Dat is in tubevorm verkrijgbaar.  

Verwijderen van de lampen (conform afspraak)
In de meeste gevallen gaan de opbouwlampen mee naar de volgende woning. Controleer eerst de roerende zakenlijst voordat je de lampen verwijderd. Indien je de lampen verwijderd denk dan aan de afscherming van de draden. Wanneer de koper begint met sauzen en de draden zijn niet afgeschermd kunnen er ongelukken ontstaan.  

Vuilnis afvalbakken/containers
Zorg ervoor dat tijdens de overdracht de containers leeg zijn. Dit is een ergernis punt voor de koper en wordt regelmatig door verkopers niet goed nageleefd. Lukt het niet om ze allemaal geleegd te krijgen? Geef dan aan wanneer de containers worden geleegd. Als hier 1 a 2 dagen verschil in zit met de oplevering loopt dat vaak wel los. Wanneer de containers pas een week later worden geleegd kan ik me voorstellen dat de koper hiermee niet akkoord gaat.  

Controleer:

• Of ramen en deuren open gaan en goed sluiten
• Alle apparatuur op werking
• Of de wc’s goed doorspoelen
• Of alle kranen werken (en niet lekken)
• Het elektrische zonnescherm
• Elektrische screens en rolluiken
• Verzamel alle sleutels
• Maak de toegang tot energiemeters en water beschikbaar
• Controleer hetgeen je hebt afgesproken
• Stellingen in garage of schuur achter moet/mogen blijven
• Of alles leeg en schoon is
• Of afvalbakken/containers geleegd zijn

Sleutels overdragen aan koper
Tijdens de eindinspectie komt het regelmatig voor dat de kopers en verkopers zo'n goed contact met elkaar hebben dat verkopers de sleutels alvast overdragen aan de kopers. DAT IS NIET DE BEDOELING!

I.v.m. aansprakelijkheid en het voorkomen van misverstanden vindt de sleuteloverdracht bij de notaris plaats tenzij anders is afgesproken. De sleutel die in het bezit van ZO makelaars is zullen wij meenemen en eveneens bij de notaris overhandigen.

Tot slot
Ontstaat er een probleem? Los dat dan van tevoren op, lukt dat niet? Overleg dan met de makelaar hoe dit alsnog op te lossen is.

Deze website slaat cookies op je computer op. Deze cookies worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe je met onze website omgaat en om je te onthouden. We gebruiken deze informatie om je surfervaring te verbeteren en personaliseren, en voor analyse en meetgegevens over onze bezoekers, zowel op deze website als via andere media.

Zie onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie over de cookies die we gebruiken.