" />


Stap hypotheek oversluiten | ZO.nl

Stappenplan

Je wilt dus besparen op je maandelijkse kosten? Een goed advies van uw hypotheekadviseur kan je inzicht geven.

Stap 1

Hypotheek oversluiten: Een compleet stappenplan

Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je hypotheek. Want het geld dat je niet uitgeeft aan je hypotheeklasten, kun je aan leukere dingen besteden. Die mooie uitbouw bijvoorbeeld. Of een fantastische vakantie. Je hypotheek oversluiten is daarom een slimme zet. Het kan je elke maand een mooie besparing opleveren.

Hoe gaat je hypotheek oversluiten in zijn werk? Hoe zit het met boeterente en de andere kosten? Wij zijn er voor je ingedoken en leggen je het graag uit. En dat natuurlijk in de heldere gewone-mensen-taal die je van ons gewend bent.
sentiment_very_satisfied
Stappenplan oversluiten

Stap 2

Wat is je hypotheek oversluiten?

Je huidige hypotheek heb je afgesloten tegen een bepaald rentepercentage. Afhankelijk van je gekozen rentevaste periode betaal je vaak jarenlang het rentepercentage dat gold toen je je hypotheek afsloot. Maar wat nu als de rente op dit moment een stuk lager is dan wat jij betaalt? Dan kun je heel wat geld besparen door je rentevaste periode niet af te wachten, maar nu je hypotheek over te sluiten.

Lagere rente of betere voorwaarden (of allebei!)

Je gaat dan je hypotheek opnieuw afsluiten tegen een lagere rente of betere voorwaarden. Of beter nog: tegen een combinatie van die twee. Dit houdt zoveel in als dat je van hypotheek verandert. Je lost je huidige hypotheek af en sluit daarvoor in de plaats een nieuwe (en voordeligere) hypotheek af. Een nieuwe hypotheek met een nieuw rentepercentage, nieuwe voorwaarden en een nieuwe rentevaste periode.
sentiment_very_satisfied
Stap 2

Stap 3

Wanneer hypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten doe je niet zomaar. Oversluiten kost ook geld (daarover later meer!) en tijd, dus logisch dat je die stap niet van de ene op de andere dag zet. Wanneer oversluiten wél een goed idee is? Het antwoord is simpel: als oversluiten je in totaal een stuk meer oplevert dan dat het je kost.

De lagere rente en betere voorwaarden dus. Dat zijn voor veel mensen dé twee redenen om hun hypotheek over te sluiten. Maar ook extra kunnen lenen kan een reden zijn om voor oversluiten te kiezen. In een apart artikel vertellen we je meer over de voordelen van oversluiten. Hieronder lichten we de voordelen alvast kort toe.
sentiment_very_satisfied
stap 3

Stap 4

Lagere maandlasten

It’s all about the money, money, money. Oké, dat niet alleen. Maar de lagere maandlasten zijn wel de nummer 1-reden voor mensen om hun hypotheek over te sluiten. De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Dat betekent dat je een relatief klein bedrag aan rente per maand kwijt bent als je nu een hypotheek afsluit of oversluit. Zeker als je je huidige hypotheek hebt afgesloten toen de rente een stuk hoger was, is oversluiten dus een slim idee.

Tip: wij houden je via onze site op de hoogte over de actuele rentestanden.

Betere voorwaarden

Het fijne is: als je voor een langere rentevaste periode kiest, blijf je een hele tijd dit lage percentage betalen. Ja, ook als de rente weer gaat stijgen. Die zekerheid over je maandlasten is voor veel mensen een extra reden om voor oversluiten te kiezen.

Dat geldt al helemaal voor mensen met een beleggingshypotheek of levenhypotheek. Die typen hypotheek kon je jaren geleden nog afsluiten. Een paar jaar terug bleek dat deze hypotheken vaak helemaal niet zo gunstig zijn. Woekerpolissen worden ze zelfs genoemd. Heb jij nog zo’n soort hypotheek? Dan is het waarschijnlijk gunstig om over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Bij zowel de lineaire als de annuïteitenhypotheek heb je de zekerheid dat je elke maand aflost op je hypotheek. Wel zo fijn!

Een hoger bedrag lenen

Als je huis meer waard is geworden, kun je misschien wel een hogere hypotheek afsluiten dan wat je op dit moment aan hypotheek open hebt staan. Ook dat kan een reden zijn om over te sluiten. Het extra geld kun je bijvoorbeeld gebruiken om je gedroomde uitbouw te realiseren. Of om je woning te verduurzamen.
sentiment_very_satisfied
stap 4

Stap 5

Wat kost hypotheek oversluiten?

We zeiden het net al: oversluiten kost geld. Sorry, mooier kunnen we het niet maken. Of nou ja, toch wel. Er is namelijk dubbel goed nieuws:

Als het goed is, verdien je die kosten uiteindelijk meer dan terug door de besparing op je hypotheeklasten. Wees gerust: onze adviseurs zullen je altijd in gesprek 1 al eerlijk vertellen of oversluiten voor jou een goed idee is of niet. Beloofd!

Ook fijn: vaak kun je je oversluitkosten meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Je hoeft de kosten dan niet in één keer te betalen.

Wat zijn dan precies de kosten voor het oversluiten van je hypotheek? Wij zetten ze hieronder voor je op een rij.
sentiment_very_satisfied
stap 5

Stap 6

Notariskosten

Om je nieuwe hypotheek aan te vragen, zal je opnieuw naar de notaris moeten. De notaris stelt een nieuwe hypotheekakte voor je op, die je bij hem of haar zal ondertekenen. Precies zoals je bij je eerste hypotheekaanvraag hebt gedaan. Daar rekent de notaris ook dit keer kosten voor.

Hoeveel die kosten bedragen, hangt af van jouw situatie. Reken op zo’n € 600 tot € 1000 in totaal.

Taxatie- en notariskosten

Ook moet je huis opnieuw getaxeerd worden. Je nieuwe hypotheekverstrekker wil namelijk weten hoeveel jouw woning op dit moment waard is. De waarde van je woning is namelijk bepalend voor je maximale hypotheek en voor de risicoklasse waar je in valt.

Voor de taxatie van een woning betaal je meestal rond de € 500.

Kosten voor hypotheekadvies

Voor ons advies en bemiddeling rekenen wij altijd een helder tarief: € 1.999. Daarmee ben je bij ons een stuk voordeliger uit dan bij de gemiddelde hypotheekadviseur. Hoe dat komt? Doordat wij efficiënt werken en geen honderd kantoorpanden hebben. Nee, wij werken met een groot team van Hypotheekexperts die jou te woord staan op het moment dat het jou uitkomt. Digitaal dus, maar met het persoonlijke contact van offline.

Bij het oversluiten van je hypotheek komt veel kijken. Daarom is het vaak fijn als iemand je daarbij helpt. Oh ja, we houden je tijdens het proces ook steeds van de voortgang op de hoogte. Via onze overzichtelijke digitale omgeving weet jij altijd precies wat de status is. Je hoeft dus nergens zelf achteraan te rennen.

De boeterente

Je huidige bank ziet je natuurlijk liever niet voortijdig vertrekken. Doordat jij je hypotheek oversluit, loopt je bank inkomsten mis. Daarom rekenen veel banken een boeterente om die misgelopen inkomsten te compenseren. Daarover hieronder meer.
sentiment_very_satisfied
stap 6

Stap 7

Boeterente oversluiten hypotheek: wat is het en hoe werkt het?

De boeterente dus. Daar kun je helaas niet omheen. Je bank vraagt een boetebedrag van je omdat jij je hypotheek vroegtijdig openbreekt. Normaal gesproken zou de bank gedurende de hele looptijd rente door jou betaald krijgen. Nu loopt zij een deel van die inkomsten mis. Die gemiste inkomsten compenseer je door boeterente te betalen.

Hoeveel bedraagt de boeterente?

Je bank is niet vrij in het bepalen van de boeterente. Hiervoor moet elke bank sinds 2017 de leidraad van de AFM volgen. Hoeveel jouw boeterente precies bedraagt, is afhankelijk van een paar factoren:

Wat is je huidige rentepercentage en nieuwe rentepercentage?
Bij welke bank heb je je hypotheek afgesloten?
Hoe lang duurt je rentevaste periode nog?
Wat is de waarde van je woning?
Is je rentevaste periode al afgelopen? Dan kun je je hypotheek zonder boeterente oversluiten.

Wanneer verdien je je boeterente terug?

In het ideale geval levert oversluiten je meer op dan dat het kost. Dan verdien je de boeterente dus ook ruimschoots terug. Wij kijken graag met je mee of dit voor jou gunstig uitvalt. We zullen je alleen adviseren om je hypotheek over te sluiten als het je daadwerkelijk een flinke besparing oplevert, ook na aftrek van alle kosten.
sentiment_very_satisfied
stap 7

Stap 8

Hoe werkt het oversluiten van je hypotheek?

Berekenen of oversluiten voor jou voordelig is kun je doen met één klik op de knop. Het oversluiten zelf heeft iets meer voeten in de aarde dan een paar muisklikken. Hoe werkt je hypotheek oversluiten dan eigenlijk? Wij leggen je hieronder de 6 stappen (+ voorbereiding) daarvoor uit.

Wees gerust: je staat er niet alleen voor. Jouw persoonlijke adviseur begeleidt je tijdens dit proces.
sentiment_very_satisfied
stap 8

Stap 9

Stap 1: Eerste contact

Blijkt oversluiten inderdaad een slimme zet? Laten we dan geheel vrijblijvend kennismaken! Als jij contact met ons opneemt, plannen we een bel-, Skype- of WhatsApp-afspraak met je in.

Stap 2: Oriënterend gesprek

We maken graag kennis met je in een gesprek van 30 minuten. Een hypotheek oversluiten is niet zomaar iets. Dat begrijpen wij. Daarom kijken we graag samen met jou of de klik er is. Op een moment dat jou uitkomt gaan we gratis met elkaar in gesprek. Via bellen of videobellen (en altijd via een veilige verbinding). We vertellen je wie wij zijn, hoe wij werken, wat de kosten zijn en hoe oversluiten in zijn werk gaat.


Stap 3: Adviesgesprek op maat

Ga je akkoord? Mooi! Dan gaan we na ondertekening van het dienstverleningsdocument voor je aan de slag. Via telefoon of videobellen heb je een uitgebreid gesprek met de Hypotheekexpert. Jij uploadt de benodigde documenten. Wij kijken daar uitgebreid naar en geven je persoonlijk advies. Bijvoorbeeld over hoeveel je kunt lenen, hoeveel je kunt besparen, welke opties je hebt voor een nieuwe hypotheek en wat het oversluiten kost.

Stap 4: Hypotheek aanvragen

Zodra we een passende (en voordeligere) nieuwe hypotheek voor je hebben gevonden, is het moment daar: we kunnen de hypotheek aanvragen. We vragen een rente-aanbod voor je op en vragen de taxatie voor je woning aan. Daarna kun jij het rente-aanbod rustig bekijken. Ben je akkoord? Dan stuur je het ondertekend naar ons terug en gaan wij alles voor je in gang zetten.

Stap 5: Hypotheek rondmaken

Daarna gaat de hypotheekverstrekker al jouw documenten bekijken. Wij houden dit proces goed voor je in de gaten. En we houden je natuurlijk ook op de hoogte over de status. Zodra de hypotheekverstrekker akkoord is, krijg je direct dit goede nieuws van ons te horen. Dan kun je de definitieve hypotheekofferte ondertekenen.

Stap 6: Ondertekening bij de notaris

Yes, jouw hypotheek is akkoord. De hypotheekverstrekker maakt het geld over naar de derdengeldenrekening bij de notaris. Jij kunt bij de notaris je handtekening onder de hypotheekofferte zetten. Alles is rond: de besparing is geregeld en je nieuwe hypotheek is een feit. Oftewel: tijd voor champagne!
sentiment_very_satisfied
stap 9

Stap 10

En dan nog even dit: waar moet je nog meer op letten?

Wacht even, we zijn er bijna. Het is zinvol om tot in de puntjes uit te zoeken wat jouw mogelijkheden zijn en waar je recht op hebt. Onze Hypotheekexperts zijn hierin graag de tot-in-de-puntjes-uitzoekers voor jou – met kennis van zaken natuurlijk. Maar laten we alvast een tipje van de sluier oplichten. Ook dit zijn een paar handige aandachtspunten.

Overweeg je om je hypotheek over te sluiten? Dan zijn de volgende punten ook nog belangrijk om rekening mee te houden:

Naast oversluiten kan rentemiddeling ook een goede optie zijn. Bijvoorbeeld als je vanwege je huidige inkomen niet voor oversluiten in aanmerking komt. Of als je de boeterente niet kunt betalen. Rentemiddeling houdt kort gezegd in dat je hypotheekverstrekker je rentepercentage opnieuw bepaalt. Daarbij gaat ook een nieuwe rentevaste periode in. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je in het artikel ‘Wat is rentemiddeling en hoe gunstig is het?’.

Wist je dat je oversluitkosten fiscaal aftrekbaar zijn? Dit betekent dat je de kosten voor het oversluiten mag aftrekken van je te betalen belasting bij je jaaraangifte. Dat levert al met al een mooie kostenbesparing op.
Vaak heeft je hypotheek oversluiten alleen zin als je rentevaste periode nog een tijdje duurt. Anders kun je beter afwachten totdat die periode is afgelopen. Na afloop van die periode hoef je namelijk geen boeterente te betalen voor het oversluiten.

Je hypotheek oversluiten is minder voordelig als je een (bank)spaarhypotheek hebt of verwacht over een tijdje te verhuizen. In dat geval heb je misschien iets aan deze 4 andere opties om je hypotheeklasten te verlagen.

Het zou zomaar kunnen dat je hypotheek oversluiten juist nu (tijdens de coronacrisis) een goed idee is. Des te meer reden om juist nu een gratis adviesgesprek met een adviseur aan te vragen!
sentiment_very_satisfied
stap 10

Deze website slaat cookies op je computer op. Deze cookies worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe je met onze website omgaat en om je te onthouden. We gebruiken deze informatie om je surfervaring te verbeteren en personaliseren, en voor analyse en meetgegevens over onze bezoekers, zowel op deze website als via andere media.

Zie onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie over de cookies die we gebruiken.